Biodling

invigning sikargården 192

Att vara biodlare handlar om att ansvarsfullt ta hand om djur och natur. Producera hållbart livsmedel, hjälpa till med att pollinera växterna, inte bara dom som odlas, utan även det vilda. Bina hjälper till att öka den biologiska mångfalden, och på så sätt  öka till större skörd och dessutom bättre skörd i många fall. Möjliggöra för många små ”oansenliga” örter och blommor att överleva. Alla örter och blommor är nödvändiga för att helheten i naturen skall fungera.Vi ser en stor skillnad i vår trädgård och i dikeskanterna runt bigårdarna sedan vi startade, nu är det mycket fler blommor än tidigare.

Samtidigt är det ett stort ansvar, djuren skall skötas. Det är förknippat med ganska mycket arbete att se till att bina inte vill svärma till exempel. Det är en ekonomisk förlust att mista en svärm, men framför allt vill vi inte att sjukdomar skall spridas. Ett ”vilt” bisamhälle blir naturligtvis inte behandlat mot t ex varroa! Dessutom vill inte grannen ha en bi-svärm i skorstenen!

Från kupa till burk:
Vi använder s.k. bitömmare i kupan. Detta för att skona bina i så stor utsträckning som möjligt. Vid behov använder vi biblås, och i värsta fall (sen höst, då är bina lite svårare att hantera) använder vi en mjuk bi-borste. När bina är avlägsnade (i alla fall dom flesta) körs skattlådorna till slungning. (Skattlåda = den del av bisamhöllet där arbetsbina lagt honungen)
Honungen tas via en ”sluss” in till slungrummet. Där täcker vi av täckvaxet med hjälp av supergaffel, slungar i en 6-ramars halvautomatisk slunga. Efter slungningen går honungen via en grovsil vidare genom väggen ut till en 1000 liters-container i ”slussen” alternativt går honungen till en finsil, och vidare till en honungsrörare. När honungsröraren är full (300 Kg) tillsätter vi ymp, låter rörverket gå i ca 2 timmar, pumpar honungen vidare till doseraren, där vi fyller på burk. Burkarna etiketteras, märks med bäst före datum och packas i kartong, som ställes i kylrum i minst 2-3 dygn. Här lagras honungen sedan, i väntan på vidare distribution till kunderna. Honungen i containern tappas på burk vid ett senare tillfälle, alternativt säljes till uppköpare.

Lokalerna uppfyller samtliga krav som ställs vid hantering av honung. Miljösamverkan östra Skaraborg har gjort tillsyn enligt miljöbalken och funnit att verksamheten följer livsmedelslagstiftningens krav. Personalen har genomgått utbildning i HACCP.

En väl täckt biram, full av honung.
Vaxet täcks av, sedan slungas ramen, honungen silas, allt vax tas till vara! 

Gjord med WordPress. Designad med Woo Themes